Att fotografera fåglar eller djur är något jag inte sysslar med allt för ofta, men när jag väl gör det så försöker jag oftast inte tänka på hur andra gör det.

För om man tar ungefär en likadan bild som någon annan redan har gjort så blir ju inte din bild unik på något sätt alls, så kan jag då ta en bild som påminner om min egen bildstil eller lägga till något i bilden för att skapa en mer spännande bild så gör jag det, för jag började ju som sagt som ren naturfotograf, idag jobbar jag nästan uteslutande bara med flera exponeringar i en bild. 

Så jag försöker oftast få till grundbilden svartvit, och med så mycket svärta som möjligt, så alltid med underexponering i mitt fall, sedan beror det på om jag redan har en plan, men jag brukar försöka lägga in trädgrenar som ett lager och sedan möjligen moln i ett annat lager för att få en något dimmig känsla i bilden, ibland så kombinerar jag en svartvit bild samt en färgbild där jag skapar rörelseoskärpa i ena bilden. 

En sak jag har lärt mig, eller rättar sagt upptäckt är att jag finner rena bilder tämligen ointressant att titta på, det blir som ett färdig levererat koncept som inte lämnar något alls åt fantasin, att tänka på är att man har ca 3sekunder på att fånga någons intresse i bilden innan man går vidare till nästa bild, men samtidigt måste man tänka på att inte skapa för stor oreda i sin bild, för då kan det bli tvärtom effekten, så några fasta klara punkter är bra att ha med så hjärna kan processa vad den ser, för ögat och hjärna synkar ihop så det är en viktig sak att tänka på. 

Så vad jag ofta uppmuntrar till under mina workshops eller kurser är tänk foto som frikonst, och ha jäkligt roligt och lek loss ordentligt, för som sagt finns inget rätt eller fel och känner man att sin bild är bra, så är den det.